Projekt edukacyjny: „CHEMIA W KUCHNI”

Kuchnia to wielkie laboratorium chemiczne – przekonali się o tym uczniowie z klasy VII, którzy realizowali ten projekt. Głównym jego celem było wyjaśnienie procesów zachodzących w kuchni oraz przygotowanie i przeprowadzenie ciekawych eksperymentów z wykorzystaniem produktów spożywczych.
Realizując projekt uczniowie poznali m.in. doświadczalne metody wykrywania obecności białek, glukozy i skrobi w różnych produktach. Sporządzali naturalne wskaźniki kwasowo-zasadowe np. z jagód, porzeczek czy czerwonej kapusty, a następnie przy ich udziale badali odczyn wybranych produktów.
Pokaz doświadczeń chemicznych zaprezentowali:
Jan Rękas, Małgorzata Korniak, Sara Sochan, Amelia Stachula, Agnieszka Stachowicz, Tymon Bożek.
Uczniowie przekonali wszystkich, że przy użyciu prostych odczynników, które znajdują się w każdej kuchni, możemy przeprowadzić wiele interesujących doświadczeń i rozbudzić zainteresowanie chemią.