W poniedziałek, 2 czerwca w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia edukacyjno- sensoryczne, podczas których uczniowie poznawali smaki, kolory i zapachy różnych warzyw, owoców i przypraw.
Celem zajęć było rozwijanie świadomości zdrowego odżywiania, rozbudzanie ciekawości kulinarnej oraz aktywizacja zmysłów: smaku, wzroku i węchu. Uczniowie wymieniali znane owoce, warzywa oraz przyprawy stosowane w potrawach i w kuchniach ich domów.
W części praktycznej nastąpiła degustacja przygotowanych próbek i rozpoznawanie z zakrytymi oczami , co wąchamy i jak to smakuje. Każdy miał okazję podzielić się swoimi odczuciami – czy smak był słodki, kwaśny czy wyrazisty?
Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i ciekawością. Współpracowali ze sobą, dzielili się przemyśleniami i z entuzjazmem podchodzili do zadań. Były to już ostatnie zajęcia z innowacji pedagogicznej ,, Kulinarne podróże”.

